Itsetuntemuksen lisääminen

Tässä alla Varpu Hintsasen pitämä koulutus.  Tämä on mielestäni erittäin hyödyllinen puhe, josta jokaiselle voi olla jotain hyötyä. Siksi haluan jakaa tämän katselemastani videosta kirjoittamanani tekstinä.


"Se kun toiselle sopii tietyt jutut ei välttämättä sovi just sulle. Me jokainen ollaan yksilöitä. Ei pidä pohtia sitä mikä on toiselle tärkeää vaan itselle.

On tärkeää tehdä suunnitelmia. On tärkeää myös tehdä tavotteita: mihin haluaa päästä ja mihin pyrkiä. On todella tärkeää unelmoida ja haaveilla. Yhtä tärkeää on kehittää mielen joustavuutta.

Yhdenkään meidän elämä ei kuitenkaan mene oman käsikirjoituksen mukaan. Kun olemme muutoksessa, siinä tulee esiin mielen taidot. Myönteisissä muutoksissa tarvitaan näitä taitoja yhtälailla kuin negatiivisissa.

Kun on kiire ja paljon ohjelmaa esim ystävien ja perheen tarpeet, oma hyvinvointi jää vähälle, ikään kuin korin pohjalle. Kaikki nämä asiat tuovat hyvinvointia. Voi ottaa kynän ja paperin sekä jäsennellä omaa aikataulua että ympyröidä asioita joita voisi jättää vähemmälle että saisi mahdutettua omat liikuntahetket päivään.

Jos hyvinvoinnista tulee suorittamista, kannattaa miettiä, mitä oikeasti tarvitsee. Pyrkimys tasapainoon on todella tärkeää.

Jos hyvinvointi olisi pelkästään ohjeiden noudattamista, niin me kaikki olisimme täydellisessä kunnossa. Tiedämme, että meidän tulisi liikkua monipuolisesti.  Syystä tai toisesta emme kuitenkaan tee niin.

Asiat ovat meille vaikeita, koska ne herättävät meissä erilaisia tunteita. Uskomukset ja ajatukset vaikuttavat tunteisiimme. Toive saattaa usein olla ristiriidassa uskomuksen kanssa. Tällöin tunne ohjaa meitä toimimaan. On vaikeaa lähteä toimimaan tunnetta vastaan.
Aina, kun alamme tekemään muutosta, mieli vastustaa sen tekemistä. Koska muutos on meille yhtä kuin epävarma ja epävarmuuden tunne on tunne, jota haluamme välttää. Siksi me toimimme sillä totutulla kaavalla, kun se tuo sisäistä turvallisuuden tunnetta.

Mitä väsyneempiä, stressaavampia, kiireellisempiä olemme sitä enemmän toimimme mielen autopilotilla, eli automaattisesti saman kaavan mukaan. Eli käytämme niitä vanhoja kaavoja, vaikka olisimme päättäneet tehdä toisin. Pitää ymmärtää ja olla skarppina totutuissa kaavoissa toimiakseen toisin.

32:49 jäin
Mitä mä voin vähentää voidakseni pitää itsestäni parempaa huolta? Mieli muuttuu harjoittelemalla ja toistamalla. Uudestakin tulee tapa toistamalla.

Muutokset heiluttavat tasapainoa suuntaan tai toiseen. Ei tarvitse tehdä suuria muutoksia, pienetkin vievät meitä lähemmäs tavoitettamme.

Kun olemme väsyneitä ja kuormittuneita niin autopilotti on meillä herkässä.

Joustavuus, joustava mieli on eri asia kuin itsekkyys. Mielen joustavuus tarkoittaa sitä, että on miellyttämisen uskomus. Kun tiedostaa sen niin voi lähteä työstämään sitä harjoittelemalla.

Meidän täytyy olla itsemme puolella eikä itseämme vastaan.
Jäin kohtaan 46:10

Kun on ajatus siitä ettei riitä, on hyvä pohtia, mistä se johtuu. Itsensä rakastaminen on kaiken a ja o.

Arvomme todentuu toimintamme kautta. Elämämme suuret kriisit saavat meidät toimimaan toisin.

Jäin kohtaan 56:35

Kun lähtee tekemään muutoksia, voi miettiä, että mikä sopii mulle just nyt. Kun lähdette tekemään muutosta, käyttäkää kynää ja paperia. Lähde kirjoittamaan paperille, mitä kaikkea elämässäsi jo on. Ympyröi ja yliviivaa, lähde laittamaan asioita järjestykseen.

Älkää lähtekö muuttamaan koko elämää kerralla. Kysy itseltäsi, mikä tänään on mulle tärkeetä. Laskekaa rimaa, kuulostelkaa itseänne. Mieli vastustaa muutosta ja uusien asioiden opettelu vie aikaa. Sä olet arvokas, sä olet tärkeä. Pidä itsestäsi huolta. Lepää, palaudu, liiku."



Kommentit

Suositut tekstit