Sisäinen turvattomuus ja turvallisuus



Pidin Instagramini puolella kyselyn liittyen mielenterveyteen. Kysymykset ja vastausprosenttinne olivat seuraavanlaiset:

 

Pyörivätkö ajatuksesi paljon huolissa ja ongelmissa? Kyllä 64 % Ei 36 %


Onko sinun vaikea olla läsnä ja nauttia tästä hetkestä? Kyllä 50 % Ei 50 %

Pyörivätkö ajatuksesi paljon menneessä tai tulevassa? Kyllä 83 % Ei oikeastaan 17 %

Pystytkö rauhoittumaan? Kyllä yleensä 73 % En kovin usein 27 %

Etsitkö jatkuvasti seuraavaa eli suoritat? Aika usein 73 % Harvemmin 27 %

Entä onko sinulla tapana ajaa rajojesi yli? Kyllä 60 % Ei ole 40 %

 

Vastaajia oli yhteensä 12.

Tässä blogitekstissäni olen koonnut vastaukset, mistä mahdollisesti myöntävät vastaukset edellisiin kysymyksiin voivat johtua.

 

Ajatusten pyöriminen huolissa ja ongelmissa voi johtua sisäisestä turvattomuudesta. Tällöin elämää hallitsevat pelot. Kehossa olevat jännitystilat tekevät vaikeaksi olla rento ja itsensä äärelle pysähtyminen on haastavaa. Jopa pienet vastoinkäymiset voivat saada olon sekaisin. Tästä hetkestä nauttiminen ja läsnä oleminen on vaikeaa, kun on sisäistä turvattomuutta. Ajatuksissa pyörivät joko menneet tai tulevat asiat. Suunnitelmien ja aikataulujen muuttuminen voi tuoda esiin turvattomuuden tunteen. (Kasvuntaika 2022.)

Se stressitila, jonka turvattomuus aiheuttaa on todella inhottava. Se voi kestää pienen hetken, mutta vaikuttaa pitkään. Itse tunnen itseni epäonnistuneeksi, kun koen sisäistä turvattomuutta ja stressaan, mitä jos tulee jokin tilanne, jota en pysty hallitsemaan, vaan toimin turvattomuuden kautta. Jatkuva suorittaminenkin on sisäisen turvattomuuden tulosta.  (Kasvuntaika 2022.)

Voimme valita ihmiset, jotka pidämme lähellämme. Jos huomaamme huonoa laatua ihmissuhteissamme, voimme valita paremmat ystävät, jos mitään ei ole tehtävissä. Uuvuttavien tilanteiden kanssa voi myös toimia niin, että välttää niitä tai yrittää muuttaa niitä itselleen sopiviksi. Tästä Ohraniemikin puhuu.

Itse koen turvaa ollessani läheisteni parissa ja kotona. Välillä ahdistaa, enkä osaa toimia itseni parhaaksi Ohraniemi sanoo, että voimme muuttaa elämämme kulkua eri suuntaan. Se on ihan totta. Tavoitteellinen työskentely auttaa siihen, että pääsemme irti haitallisista ajatus- ja toimintamalleista. Itse teen niin ja olen saanut erään läheisenikin toimimaan niin. On mukavaa, että on joku kanssakulkija! Ja on mukavaa huomata, etten paini yksin tämän asian kanssa. Itsetunnon lisääminen on hyödyksi sisäisen turvallisuuden kohentamisessa.

Vahvistaessa sisäistä turvaa, mahdollistaa se syvempää yhteyttä itseen. Oma sisäinen elämä saa tilaa sekä omat tunteet ja ajatuksetOlen huomannut, että pystyn paremmin käsittelemään tunteitani, kun olen työstänyt turvattomuuden haitallisia ajatus- ja toimintamalleja. Kun ajattelen tilanteita, joissa minun on vaikea toimia esimerkiksi itseni kannalta hyvin, työstän sitä ajatusta pääni sisällä toistaen mielikuvaa siitä, miten minun kannattaisi toimia. Tällainen päivittäinen huoliajattelu on hyödyllistä, sillä olen huomannut muutosta olevan näkyvissä. Ja kun olen oppinut suhtautumaan itseeni lempeämmin voin paremmin. Kiire ja stressi ovat vähentyneet.

 

Tämän Ohraniemen ajatuksen vielä sanon:

Asioihin voi tulla muutos. Ennen emme ehkä ole olleet niin rohkeita, mitä nyt olemme. Tänään emme ehkä ole yhtä rohkeita kuin huomenna. Voimme vahvistaa luottamusta itseen, vaikka sitä ei ennen olisi ollut. Ahdistus voi vähentyä ja koemme olevamme varmoja ennen ahdistavissa tilanteissa. Voimme oppia luottamaan omaan ääneemme ja rajoihin. Sekä oppia ottamaan rennosti ja lepäämään. Voimme myös oppia olemaan turvassa omassa kehossamme ja elämässämme kokonaisuudessaan.

Lopuksi vielä rohkaisun sana:

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi. Psalmit 23:4




Photo by Pinterest

Lähteet

 

Kasvun taika. (2022). https://kasvuntaika.fi/blog/2022/04/08/turvan-tunteesta-hyvinvointia/

Ohraniemi, E. (2022). https://hidastaelamaa.fi/2022/09/turvaton-olo-voi-ajaa-suorittamaan-ja-ylittamaan-omia-rajoja-rauhoittuminen-alkaa-kehosta/

Taipale, A. (2022). Saatavilla 28.3.2023. https://hidastaelamaa.fi/2022/12/levollisuus-ei-synny-siita-etta-saat-kaiken-tehtya-ja-ratkaistua-ja-pidettya-toiset-tyytyvaisena-vaan-siita-etta-saat-ottaa-iisimmin/

Kommentit

Suositut tekstit