Avioliitosta

Olen lukenut nyt jo pitkään Olen upea, mutta en sinun mieliksesi -kirjaa ja se on inspiroinut minua näissä blogiteksteissäni. Viimeisin aihe, jonka kirjasta luin koskee avioliittoa. Tähän blogitekstiin olen ottanut huomioon teidän vastauksenne liittyen avioliittoon. Peilaan niitä Florence Givenin näkemyksiin. Mitä sinulle tuo mieleen naimisiin meno? Onko se kaikenlaista prinsessähöttöä, iso hääkakku ja elämäsi yksi onnellisin päivä?

Narratiivi on sana, jota Given käyttää tarkoittaessaan heteroavioliitossa eläviä, mihin kuuluu avioliitto, lapsia ja talo. Hän tuo esille sen, kuinka ruksimalla nämä asiat tehdyiksi olemme päässeet kaikkiin elämämme tavoitteisiin, mikä saa meidät tuntemaan itsemme kokonaisiksi ja onnistuneiksi. (s. 182.) Givenillä on pointtinsa tässä asiassa, että näitä asioita tuodaan esille paljonkin mediassa. Mediassa on myös paljon enemmän homopareja, joten tätä niin kutsuttua narratiivia ei enää tule näkymään niin paljon, mitä ennen.

Häämekon metsästäminen voi olla myös kivaa puuhaa. Vai mitä itse olet siitä mieltä? Uskon siihen, että joillekin ihmisille tulee paine näyttää hyvältä, vielä paremmalta kuin nyt onkaan sitten hääpäivänä. Sitä saattaa ostaa häämekon pari kokoa pienempänä, tavoitteenaan laihduttaa. En usko, että on järkevää tehdä tuollainen remontti, jos kuitenkin haluaa palata samaan vanhaan hääpäivän jälkeen. Idea näyttää hyvältä hääpäivänä, mutta sitten ei ole väliä, ei kuulosta hyvältä. Tämä on minun mielipiteeni, vaikka ymmärrän kyllä että joillakin saattaa olla se päämäärä.

Onko näin, että toinen työvuoro odottaa kotona heteroavioliitossa olevia? Ovatko tehtäviäsi kodin huolehtiminen, puolison jatkuvana henkisenä tukena oleminen ja hänen tarpeiden asettaminen omien edelle? Givenin aiemmissa parisuhteissa oli näin, ja se oli hänelle oikeaa työtä. Se kuitenkin muutti hänen suhtautumistaan omiin rajoihin, muutti sen merkitystä. Innstagramissa tekemäni kyselyn mukaan 9 vastaajaa 11:sta vastaajan mielestä ei tunnu, että kotona odottaisi toinen työvuoro.

Jos olet perheellinen, arvostetaanko panostasi kotiin, kumppaniisi ja lapsista huolehtimiseen? Kyselyssäni vastasitte kysymyksiini naimisiin menosta ja avioliitosta. Vastauksista päätellen asia ei ole yhtä mustavalkoista mitä Given väittää.  Kyselyssä enemmistön vastaukset, 23 vastaajaa 24:stä, osoittavat, että suurimmalla osalla teistä avioliitosta on positiivinen kuva. Vastaajien kokemus kotitöiden teosta jakautuu seuraavasti: 26 vastaa, että kotityöt eivät pelkästään kuulu naiselle ja 5 vastaajaa 18:sta sanoo, että heidän vastuulleen jää kotityöt eli vähemmistö. Givenin mukaan avioliitossa mies ei arvosta panostasi kotityöhön, lapsiin tai itseensä. Vastauksenne perusteella kyllä arvostaa. Sillä 22 vastaajaa 24:stä teistä on sitä mieltä. Tästä päätellen ikään kuin Given haluaisi tahallaan pilata naimisiin menemisen. Enemmistö vastaa, että hänen panostaan liittyen kotityöhön, lapsiin ja kumppaniin osataan arvostaa.

Mielestäni avioliitossa kotityöt tulee jakaa niin, että se on vastavuoroista. Avioliitto on varmasti ihana asia, vaikka kun elää toisen kanssa niin välillä voi tulla erimielisyyksiä asioista, mutta se kuuluu asiaan. On hyvä, että pystyy keskustelemaan asiat selväksi kumppaninsa kanssa ja että päästään yhteisymmärrykseen lasten kasvattamisesta. Naimisiin meno voi olla ihanaa prinsessahöttöä, miksei niin saisi olla. Itse siis liputan avioliiton puolesta kuten myös te useat kyselyyn vastanneet. Kiitos teille!

                                              Photo by @wedmegood

Kommentit

Suositut tekstit