Liikkumisesta

On suositeltavaa liikkua päivittäin vähintään tunnin verran. Luin Hesarista tutkija Tommi Vasankarin tutkimuksen tuloksista lukiolaisten liikkumisesta. Tämä sai minut miettimään omaa ja instagram seuraajieni liikkumista. Lehtijutun nimi on Tutkija: Vähäinen liikkuminen kytkeytyy elämäntilanteeseen ja sen on kirjoittanut Jussi-Pekka Reponen.


Hesarissa lukee, että Liitu-tutkimuksen mukaan lukiolaisista vain 14% liikkuu tunnin per päivä. Kuinka paljon minä ja instagram seuraajani sitten liikumme päivittäin? Itse voin myöntää etten ainakaan päivittäin hurjia määriä saati tuntia.

Nuoret nukkuvat runsaat 7 h/yö kuten instagram seuraajani. Nuorten tuli oltua valveilla noin 15 tuntia, mutta siitä noin 10 tuntia tulee istuttua opiskelun parissa. Meillä työssäkäyvillä on paremmat mahdollisuudet löytää aikaa liikkumiseen verrattuna lukiolaisiin.

Lukiolaisten vähäinen liikkuminen on professori Tommi Vasankarin mukaan kytkeytynyt heidän elämäntilanteeseensa. Vasankari painottaa heidän käyttävän aikansa opiskeluun ja pänttäämiseen. Ja sanoo, että jos nuoren arkeen ei kuulu aktiivisuutta ja liikkumaan kannustavaa niin voi käydä niin ettei päivän mittaan saa aikaiseksi käydä liikkumassa eri pätkissä.

Pyrin siihen, että liikun 2-3 kertaa viikossa. Teen sitä, mikä minua eniten kiinnostaa joko kunnon hikistä liikuntaa tai vähemmän. Instagram kyselyn mukaan teistä 19 henkilöä eli enemmistö liikkuu noin 2-3 kertaa viikossa, kun taas 5 ei liiku. Teistä 13 liikkuu sitä useammin, eli enemmistä 23:sta vastaajasta.
 
Lukiolaisten lempiliikuntalajit ovat juokseminen, kävely, kuntosalilla käyminen sekä kesällä jalkapallo ja pyöräily. Minä pidän juoksemisesta, kävelylenkeistä ja pyöräilystä. On mukavaa liikkua kun laji on mieluinen. Luonnossa liikkuminen on mielestäni parasta! Teistä enemmistö ei pidä juoksemisesta, mutta kaikki vastanneista pitää kävelemisestä. Pyöräily vaikuttaa olevan myös selvästä enemmistöstä hitti sekä kuntosalitreeni. Mistä liikuntamuodoista te muut pidätte?


Lähde

Helsingin sanomat, J-P. Reponen,  27.5.2021 


                                                      Photo by @society19

Kommentit

Suositut tekstit