Roolimallimme

Meillä kaikilla on varmasti idoleita, joista haluamme ottaa mallia ja jota ihailemme. Nostaessamme alustalle idolimme, samalla asetamme itsemme hänen alapuolelleen ja projisoimme häneen omia puutteitamme. Näin myös saatamme tinkiä omista vakauksistamme ja rajoistamme vain miellyttääksemme tätä idoliamme. (Given 2020.)

 

On eri asia seurata roolimalliamme kuin elää omien arvojemme vastaisia narratiiveja, jonka uskomme tämän idolimme hyväksyvän. Kun olemme epävarmoja omasta potentiaalistamme sen suhteen, että pystyisimme menestymään, kasvamaan tai kehittämään taitojamme, on toiseksi paras vaihtoehto tarrautuminen ihmiseen, joka kykenee siihen. (Given 2020.)

On tärkeää tutkiskella itseämme, kun meistä tuntuu, että asetamme jonkun yläpuolellemme. On tärkeää selvittää, mitä tunnemme itsestämme puuttuvan tutkiskelemalla itseämme. (Given 2020.)

 

Kuten Given sanoo kirjassaan: ”Muista, että henkilö, jonka olet asettanut jalustalle, on myös asettanut jonkun yläpuolelleen. Miksi ihmeessä? Koska hänkin on ihminen vikoineen, projisointeineen ja epävarmuuksineen.” (Given 2020.) Olemme siis kaikki vain ihmisiä, joilla on epävarmuutemme, ja tarvitsemme idoleita, mutta ennen kaikkea tarvitsemme epävarmuuksiemme kehittämistä itsevarmuudeksi.

Given myös kirjoittaa hyvin, ettemme ole rakastuneet idoleihimme vaan he heijastavat potentiaalia, joka meissä jo on. Meidän tulee vain käyttää omia voimiamme. Voimat ovat sisällämme ja kaipaavat niiden käyttämistä.

Omat roolimallini ovat upeita, vahvoja ja rohkeita naisia, jotka auttavat muita joillain tapaa. He ovat fiksuja ja kauniita sisältä ja ulkoa. Zara Larsson on yksi roolimallini, sillä hän on rohkea ja hänellä on hyviä lauluja, joiden kautta hän muun muassa rohkaisee muita. Toinen roolimallini on Evalena Andersson. Hän on kirjailija, joka on uusimmassa kirjassaan kuvannut hyvin narsistin ja psykopaatin ja auttanut kirjallaan monia tajuamaan sen, että heidän puolisonsa on juuri tällainen. Nämä monet ovat alkaneet toimia sen mukaisesti, että yrittävät lähteä pois siitä suhteesta.

 

Photo by @mistermixmafia

Lähteet

Florence Given, Olen upea, mutta en sinun mieliksesi. s. 165-166

Kommentit

Suositut tekstit