Henkinen hyvinvointi koronan aikaan

Helsingin sanomissa silmääni iski otsikko: ”Kysely: Henkinen hyvinvointi heikentyi nuorilla”. Kyseessä on siis korona-ajan suhde henkiseen hyvinvointiin. Kysyin myös teiltä, että miten korona on vaikuttanut henkiseen hyvinvointiinne.

 

Inkeri Harju kirjoittaa, että henkinen hyvinvointi on huonontunut kuluneen vuoden aikana lähes puolilla lapsista ja nuorista. Tämä selviää selvityksestä, jonka on tehnyt Pelastakaa Lapset ry. Siitä selviää, että kaikista vastanneista vain yhdeksän prosenttia koki hyvinvointinsa kohentumista paremmaksi kuin vuosi sitten. Kysely toteutettiin netissä ja siihen vastasi 1102 lasta ja nuorta. Vastaajien ikäjakauma on 12-17-vuotiaita.

Kyselyyn vastanneista enemmistöstä etäopiskelu vaikeutti opinnoissa pärjäämistä edes hieman. Nuoret kokivat kotona opiskeluun keskittymisen olevan heikompaa kuin luokassa. Oma kokemukseni opiskelijana on, että jossain määrin keskittymiseni on parantunut etäopiskelussa, mutta se on päivästä kiinni. Joskus sitä jaksan paremmin. Etäopetuksessa nuoret vastasivat tehtävien määrän kasvaneen.

 

Perheen ja ystävien tarkoitus on erityisesti kasvanut koronavuonna. Tämä selviää Lapsen ääni -raportista. Lapsilta ja nuorilta kysyttiin, mitkä asiat helpottivat koronavuotta, vastauksissa toistuivat ystävien, perheen ja seurustelukumppanin tuki: ”Koska minulla on puhelin, voin olla koko ajan yhteydessä ystäviini sen kautta, ja se on varmaankin auttanut aika paljon.”

Tekemässäni kyselyssä, kysyin teiltä, onko henkinen hyvinvointinne mennyt huonommaksi korona-aikaan. Seitsemän yhdestätoista vastasi, että on.  Suurimman osan mielestä etäopiskelu, ei ole vaikeuttanut opiskelua. Etäopiskelussa keskittymisenne on suurimmalla osalla huono, mutta vain kahden pisteen erolla eli jako meni että huono keskittyminen on 60%:lla teistä ja 40%:lla hyvä. Perheen ja ystävien merkitys on kasvanut 92%:lla teistä kuten lapsilla ja nuorilla enemmistön mielestä turvaverkko löytyi näistä samoista osatekijöistä.

 

Lähteet

Helsingin Sanomat, 25.5.2021, Harju, Inkeri.

 

                                       @selfcareoverload

Kommentit

Suositut tekstit