Voiko hyvä asenne olla liikaa?

Torstain 27.5.2021 Helsingin Sanomien välissä oli Torstai -välilehti. Siitä silmiini osui Iina Hyttisen haastattelu. Hän pitää But I’m a human not a sandwich -blogia. Hän sanoo itseään positiiviseksi ja ratkaisukeskeiseksi ihmiseksi. Blogissaan hänet tunnetaan myös sellaisena. Blogiaan hän on pitänyt kymmenen vuotta.

Hyttinen on positiivinen ihminen ja hänen kertomiaan asioita ei pidetä todellisina, koska siellä monet asiat ovat positiivisia. Jotkut lukijat kysyvät, että eikö koskaan lapset kiukuttele yms. Mutta Hyttinen ei vain kirjoita näistä asioista, joita kyllä tapahtuu.

Tässä jutussa kysytään, että miksi on niin, että positiivisuus ärsyttää? Tämä samainen kysymys tuli puheenaiheeksi huhtikuussa Selviytyjissä, kun siellä tapahtui yllättävä käänne. Silloin muut kilpailijat äänestivät ulos näyttelijä Kerttu Rissasen. Rissanen oli muiden mielestä liian positiivinen. Näin he perustelivat päätöstään.

Positiivisuushan on lähtökohtaisesti hyvä asia, joten mikä siinä mahtaa nyppiä ulkopuolisia? Kun on keskellä omia haasteitaan, niin tulkinta toisen ihmisen pääsemisestä helpolla voi ärsyttää, vaikka tiedostaisikin, että toisen elämästä ei voi tietää kaikkea. Psykologi Katja Myllyviita sanoo, että myönteisten puolien näkeminen on merkki siitä, että ihminen ei todennäköisesti ole masentunut.

Kun Kerttu Rissanen poistettiin Selviytyjät -sarjasta, perusteltiin sitä hänen ”ärsyttävällä positiivisuudella”. Myllyviidan mukaan tosiasiassa on sosiaalisen ryhmän etu, että ryhmän jäsenet katsovat asioita eri tavoin.

Hyttinen sanoo, että elämänsä perusvire on positiivinen, mutta se ei tarkoita sitä, että hän piilottaisi negatiivisia tunteita. Hän on saanut seuraajiltaan paljon kiitosta arjen näkökulmistaan. Hän on muun muassa saanut seuraajiaan suhtautumaan arkeen rennommin.

Kysyin ig-seuraajiltani, että ärsyttääkö heitä ylipirteät ihmiset. Niistä 22 vastasi kyllä, ja 20 vastasi ei. Eli melkein meni 50 prosenttia ja 50 prosenttia kumpaankin vaihtoehtoon. Itseäni ärsyttää ylipirteät ihmiset. Lisäksi kysyin, että onko teillä joitain julkkiksia, joista ette vain pidä ylipirteyden vuoksi. Teistä suurin osa vastasi ei eli 26 38:sta vastaajasta. Minua ärsyttää Elastinen, mutta nykyään vähemmän kuin ennen, lisäksi Anna Abreu, vaikka tykkään hänen biiseistään, mutta hänellä vain on sellainen ylipirteä puheen pälätys. Sitten minua ärsyttää Nelli Matula, koska olen saanut hänestä teennäisen kuvan instagramin perusteella. Ehkä nämä ylipirteät ihmiset ärsyttävät minua, koska itselläni on hieman masennusta, ja sen vuoksi ehkä ylipirteys ottaa päähän. Teidän mielestänne ei ole olemassa ihmisiä, joilla on liian hyvä asenne. 28 vastasi, että ei ole ja 9 vastasi että on.

 

Lähteet

 

Helsingin Sanomat, Torstai -lehti. Mattila, Raisa. 27.5.2021. Liian hyvä asenne.


@diydarlinco


Kommentit

Suositut tekstit