Siirry pääsisältöön

Kongon matka

Matkustin serkkuni ja hänen tyttönsä kanssa Kongoon Kinshasaan vuonna 2015 heinäkuussa. Serkkuni on kasvattisiskoni, hän siis muutti meidän luoksemme, kun hän oli vain 10 vuoden vanha. Meillä on 7 vuotta ikäeroa, serkkuni oli silloin 29 vuotta ja minä 22 vuotta ja hänen tyttärensä 4 vuoden ikäinen. Olin käynyt viimeksi Kongossa 3 vuotiaana ja serkkuni ei ollut nähnyt vanhempiaan ja sisaruksiaan melkein 20 vuoteen. Eli todella pitkään aikaan!

Meitä oltiin vastassa lentokentällä. Siellä oli serkkuni vanhemmat ja sisko Brunel. Oli mukava nähdä heitä! Menimme auton kyytiin ja kun pääsimme perille, auto ajoi aivan serkkuni vanhempien pihalle, jonne oli vaikea päästä autolla, tie kun oli pomppuinen ja aika ahdas, ei mitenkään hyvä autolle. No mutta selvisimme perille! Siellä näin muut serkkuni. Oli ihanaa nähdä heidät pitkästä aikaa!

Raahasimme tavaramme toisen setäni asunnolle, hän asuu lähellä perheensä kanssa. He luovuttivat käyttöömme talon toisen makuuhuoneen. Siellä ja toisessa makuuhuoneessa on sänky. Serkkuni nukkuivat lattialla tai sohvilla.
Asuinpihaltamme

Meidän suihkumme oli sellainen, että haimme kaivosta vettä sangolla ja sitten pesimme itsemme sillä vedellä. Vesi ei ollut kovin lämmintä, mutta kun pesin itseni, käytin pesusientä jonka kastoin veteen, niin siten veden kylmyys tuntui siedettävältä.

Päivät olimme ulkona ja illat sisällä. Eli suurin osa tapahtui ulkona; pyykinpesu, ruuan laitto ja hiusten laitto. Asuimme maaseudulla, ja siellä ei ollut sähköä. Ei siis nähnyt paljon mitään, kun liikkui illalla. Kaikki liikkuivat siellä kuin kissat pimeällä, paikallisten silmät ovat tottuneet pimeään. Minä ja Suomen-serkkuni kuljimme taskulamppujen valossa.

Suomi-serkkuni isä laittoi generaattorin päälle niin siitä tuli sähkö asuntoon. Katsoimme televisiota, se oli siellä ylellisyyttä. Oli niin mukavaa katsoa yhdessä muiden kanssa televisiota. Generaattori toi valoa myös pihalle, joten oleilimme ulkona iltaisin sen ollessa päällä.

Kävimme kaupungilla, vauraammalla alueella. Ennen sitä puimme itsemme todella tyylikkäiksi.Tässä kuvassa on serkkuni Ereka. Tämä meidän piti ylittää, kun halusimme käydä torilla tai mennä kaupungille

Kaupungilla
Minun täytyy sanoa, että jos matkustatte Kongoon, niin kannattaa varautua sitä vettä varten vatsalääkkeeseen. En tiedä onko kaupungin vesi myös juomakelvotonta suomalaisvatsalle vai onko se puhdistettua vettä.  Join puhdistettua pullovettä, mutta ehkä se kaivovesi pääsi kehooni sillä pestyjen lautasten kautta. Ne olivat välillä märkiä, en tiedä onko vatsani niin herkkä, ehkä on.

Kävimme ainakin kerran viikossa messussa. Se pidettiin ulkona! Istuimme nurmikolla kuuntelemassa saarnaa. Oli mukava kokemus. Serkkuni suomensi minulle saarnaa, minä kun en osaa heidän kieltään kuin vain vähän.

Minulle on jäänyt erityisesti mieleen se Kongon matkasta, kun ostimme kanaa ja söimme sitä. He eivät syö useinkaan kanaa, joten he ilahtuivat siitä kun ostin sitä. Sain sellaisen käsityksen, että se on kuin juhlaruoka heille.


Olimme kuukauden Kongossa. Oli mukavaa, vaikkakin hyvin erilaista kuin Suomessa! Minulla on ikävä niitä aikoja, jotka vietin serkkujeni kanssa. Esimerkiksi videopuhelumme isälleni tänne Suomeen (siinä serkkuni puhuivat innoissaan isälleni), tuoreiden hedelmien ja afrikkalaisten munkkien syönnit serkkujeni kanssa.Ensimmäinen hampurilaispaikka, jonka näin matkani aikana.Kommentit

  1. Todella hyvä kirjoitus Eve esittelet kattavasti Kongon reissua ja muutenkin loistavia kuvia Kongosta. Sun kertoman esittelyn perusteella voisin itsekin käydä joskus Kongossa.☺

    VastaaPoista
  2. Kattava esittely sulla Kongosta Eve ja loistavia kuvia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tulevalle aviomiehelleni

Edellytyksiä:
-Olet uskovainen (kun rukoilen niin eiköhän Jumala järjestä, että olet uskossa)
-Arvostat mua. Mäkin lupaan arvostaa sua
-Kun tulee vaikeeta, et oo heti lyömässä hanskoja tiskiin, en mäkään.
-Rakastat mua ja olet kanssani kunnes kuolema meidät erottaa. Mä myös sua ja sama päämäärä.
-Vahvistat mua uskossa ja mä sua.

Ei se mitään vaikka meille tulis erimielisyyksiä. Ei kaikesta voi olla samaa mieltä, mutta eiköhän löydetä joku hyvä ratkaisu tilanteessa kuin tilanteessa.

<3:llä tuleva vaimosi Eveliina

Armolahjoista

Olin eilen 8.7.2018 helluntaiseurakunnassa. Siellä pappi puhui armolahjoista. Hän pisti meidät miettimään sitä, että olemmeko pyytäneet näitä armolahjoja Jumalalta vai että meillä on armolahjoja, mutta emme vain uskalla käyttää niitä. Aloin miettiä, että mitä armolahjoja minulla on. Raamatusta löytyy ainakin kohdista 1.Kor. 12:4-11 ja Room. 12:6-18, että mitä armolahjat oikein ovat. Nämä kohdat löydät alta.
Mietin, että mitä armolahjoja minulla on. Olen saanut tiedon sanoja monta kertaa. Luulen, että minulla on myös rohkaisemisen lahjoja. Esimerkiksi, kun kirjoitan tänne blogiini juttuja, mitä Jumala on tehnyt elämässäni, niin rohkaisen niillä muita, että Jumala kyllä kuulee rukouksemme ja jopa huokauksemmekin. Tästä minulla on esimerkki: Olin lapsenvahtina serkkuni lapselle. Serkkuni toi omenoita ja päärynöitä. Mietin, että enhän voi kuoria niitä sillä minulla ei ole kuorimaveistä. Menin serkkuni lapsen kanssa kaverilleni. Istuimme keittiössä, ja kaverini kertoi minulle, että hänellä …

Teaseri Stereo Love -kirjastani

Tässä on teaseri kirjastani. Kirjassa on viisi lukua: Alkuteksti, luku I, luku II, luku III ja luku IV

Poimittu I luvusta 
Emma ”Hei, arvaapa mitä", kerron Heidille. ”Joskus muutama päivä myöhemmin siitä Ralfin rekisterikilven tuijottamisesta Ralf ajoi autolla parvekkeemme alla olevan parkkialueen kulmaan. Siinä hän pysähtyi, ajoi eteenpäin ja pysähtyi taas. Rekisterinumeron päälle syttyi valo aina hänen pysähtyessään.” ”No jo on outoo”, vastasi Heidi. ” Mä uskon, et Ralf tarkoituksellaan pysäytteli autoaan, näytelläkseen rekisterinumeroaan, koska halus näin kertoa mulle, että näki mun tuijottavan hänen autonsa suuntaan muutama päivä sitten.” ”Vaikuttaa todennäköiseltä”, vastasi Heidi”. ”Mä oon varma siitä.”
Ralf Nyt, kun Emma tietää autoni, aion hyödyntää tätä uudessa suunnitelmassani. Suunnitelmani on mennä huomenna Emman parvekkeen lähelle ja laittaa pitkät valot päälle ja pois, jotta hän tunnistaa minut autoni perusteella. Tunnen Emman luokkakaverin Eetun, joka kertoi minulle, milloin h…