Kuuliaisuus

Eilen sain käsiini Raamatun, joka selittää Raamatun tarinoita. Lähdin liikkeelle Matteuksen evankeliumista, sillä eräs Raamatunlukuohjelma aloitti siitä. Mitä se kertoo Jeesuksen arvostamista asioista? Entä maailman? Entä mikä on Jeesuksen näkemys lain ulkoisesta noudattamisesta? 

Matteuksen evankeliumin viidennestä luvusta seitsemänteen lukuun puhutaan siitä, millä on suuri arvo Jeesuksen valtakunnassa. Luuletko rahalla tai valta-asemassa ololla olevan hänelle merkitystä? Niin, en minäkään. Hänen valtakunnassaan asemalla, vaikutusvallalla ja rahalla ei ole arvoa. Millä sitten on?  


Tämä seuraava kysymys vie lähemmäksi vastausta. Mitä mieltä Jeesus on sellaisesta lain ulkoisesta noudattamisesta? Eli kovasti näytetään tai siis oikeastaan pidetään yllä teatteria: “Katso minä toimin oikein”, “olen oikea esikuva”, “lahjoitan varoistani köyhille”, “osoitan rakkautta muille tavalla, jota Jeesuskin ihailisi”. Ja näiden ajatusten takana ei olekaan aitoa uskoa Jumalaan, ainoastaan tekoja ilman uskoa. Uskoa, jossa ei oikeasti pidä Jumalaa Jumalana, eli Häneen ei turvauduta, eikä rukoilla Häntä muutoin kuin kaikkien nähden muiden ihailua hakien. Sitä haluaa vain näyttää muille olevansa hyvä ja harras kristitty. Miksi valehdella näin? Hyvä, kun ei tee itsestään jotain palvomisen kohdetta, epäjumalaa. Mutta Jeesukselle tärkeää on vilpitön kuuliaisuus ei tällainen teatteri. Jumalalle pitäisi osoittaa rakkautensa varsinkin silloin, kun muut eivät näe. Usko on todellista sydämen uskoa, ei näyttelemistä! Vaikka teot olisivat samoja tällaisen näyttelijän ja aidon uskovaisen välillä, niin sydämen tila ja sydämen usko on se ratkaiseva tekijä ei se, kuinka hyvin uskonsa tuo muiden silmien eteen. Vain vilpittömällä kuuliaisuudella on merkitystä Jeesukselle. 


Maailmassa ihaillaan sitä, että omistaisi paljon rahaa, himoitaan vaikutusvaltaa ja korkeita asemia. Jumalalle niillä ei ole mitään merkitystä. Voit olla koulusi keskeyttänyt tai koulua käymätön ja silti ansaita paikkasi Jumalan valtakunnasta. Sinne ei tarvita hienoa CV:tä tai edes kirjoitustaitoa, siltikään en ole sanomassa, että älä käy koulua tai älä opettele lukemaan ja kirjoittamaan!  


Vaikka haluaisikin hyvät tulot, vaikutusvaltaa ja hyvän aseman, on se mielestäni ihan ok. Tekihän Jumala orjastakin johtajan. Näin kävi Joosefille, jolla oli 11 veljeä. Eli ei ole väärin pyrkiä korkealle. Silti oma paikkansa ja Jumalan paikka tulee tietää. Vaikka hakeutuisit korkealle, niin älä ajattele, että ihmisten tulisi palvoa sinua tai pitää sinua ihmisenä korkeampiarvoisena. Vain Jumala ansaitsee palvonnan. Älä pidä itseäsi epäjumalana äläkä tee itsestäsi epäjumalaa. Rahaa voi haalia itselleen paljon, mutta älä pidä sitä elämäsi ykkösenä eli epäjumalana. Kuten Juudas, joka kavalsi Jeesuksen hopearahoista. Hänen vaihtoehtoinaan oli tosijumala tai epäjumala, mutta kumman Juudas valitsi? No valitettavasti hänen kohtalonsa oli jo sinetöity ja hän valitsi epäjumalan eli rahat. Se oli hänen  pääsylippunsa Helvettiin. Hänellä oli kamala kohtalo, mutta minulla on kuitenkin sinulle lohdun sana. 


Ensimmäisessä käskyssä sanotaan, että on vain yksi Jumala, sinulla ei saa olla muita jumalia. Ja kuten edellisessä kappaleessa pohdin, että ei saa myöskään tehdä itsestään jumalaa ja pitää muita eriarvoisina asemansa vuoksi. Kaikkia tulisi kohdella rakkaudesta käsin Jumalalle kuuliaisena. Herramme Jeesus Kristus näkee nöyryyden oikeana asenteena, joten kenenkään ei tulisi korottaa itseään. “Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne.” Fil. 2: 3 Tästä edellisestä jakeesta käy ilmi se, että meidän tulisi korottaa kilvan toisiamme ja olla näin tasavertaisia.  “Ja lopuksi: olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä.” 1. Pietarin kirje 3:8. Tämä edellinen jae kertoo Hänen toiveestaan meidän ihmisten keskinäiseen yhteyteen, sillä kaikki kuulumme Jeesuksen perheeseen ja täten kuulumme Kristuksen ruumiiseen. Me tarvitsemme toisiamme. Ja vielä vaikutusvallasta. Vaikka olisi kuinka vaikutusvaltainen tahansa, ei saa ylpistyä ja käyttää valtaansa väärin, kuten leikkiä toisen psyykeellä tai kohdella muulla tavoin kaltoin valta-aseman niin mahdollistaessa. Kuten Kuningas Daavid käytti valta-asemaansa väärin ja tapatti erään miehen, jonka vaimon kanssa hänellä oli suhde. Eikä tällaiset suhteet olleet tapahtuma-aikana ok. Kuitenkin Jumala antoi Daavidille synnit anteeksi, sillä Daavid katui tekoaan. Vaikka tekisimme virheitä, meillä on armahtava Jumala, joka näkee sydämemme salat ja katumuksen. Siispä oikea nöyrtymys on avain ja halu elää Jumalan tahdon mukaisesti. Jumala näkee sen, haluammeko toimia oikein. Sanoisin, että tällainen tahto syntyy otettaessa Jeesuksen elämään, jolloin omatunto alkaa toimia ja kertoo oikean ja väärän. On kuitenkin valittava niiden väliltä, että toimiiko Jumalan tahdon mukaisesti eli oikein vai ei. Kuuliaisuus on Jumalan tahdon mukaisesti elämistä ja sitä Hän meiltä odottaa. Mutta aina emme toimi oikein. Silloin ymmärryksemme siitä, että olemme tehneet väärin ja katuessamme, saamme synnit anteeksi. Näin ollen voimme pelastua ja tulla osaksi Jumalan valtakuntaa Jeesuksen ristikuoleman tähden. Hänen eli itse Rakkauden tähden. Kiitos Herralle! 



Ps. Tässä kuvassa olin toteuttanut kuuliaisesti suunnitelmani hankkimalla herkut valmistujaisteni viettoon äitini tykö. Juhlistimme valmistujaisiani sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi! <3

Kommentit

Suositut tekstit