Kun 70 % on uusi 100 %

– Suoritusorientoituneet ja tunnolliset uupuvat helpommin kuin muut, jos voimavarat ovat pienempiä kuin vaatimukset. (Rajala 2018.)


Kaikkea pitäisi muistaa ja osata, ja kaikkeen pitäisi pystyä ja kyetä omasta jaksamisesta ja vuorokauden jäljellä olevista tunneista riippumatta. 
(Odusoga 2019.)

Kaikkeen ei tarvitse pystyä, eikä kannata verrata omaa jaksamistaan ja pystymistään toisten elämään. 
(Odusoga 2019.)

Mutta mielestäni on hyvä vertailla, mikä saa yhden jaksamaan työssä paremmin kuin itse. Että saisiko tältä yhdeltä hyviä vinkkejä työssäjaksamiseen. 



Ennen minulla on ollut ongelmana, että suoritan asioita. En ole osannut nauttia hetkessä olemisesta. Olen viime aikoina ymmärtänyt jääneeni kiinni vanhoihin kaavoihin, vaikka uudet tavat olisi parempia. Siispä minun piti keksiä parempia ongelmanratkaisukeinoja, jotka myös toimivat silloin, jos pääsy 100% kykyihini ei ole mahdollista. Ei auta muu. Olen todistanut itselleni sen, että eri keinot ovat toimivia! Enää en aio tehdä samaa virhettä ja odottaa kuin ihmeen kaupalla 100% itseltäni silloin, kun pystyn toimimaan 70 %:sti. Silloin käynnistän kyvyn pärjätä onnistuneesti siinä tilassa, missä olen uusilla toimivilla tavoilla. Erilaiset tilanteet voivat vaatia eri tapoja, mihin on tottunut. Se on elämää. 70 % on uusi 100 % sillä hetkellä. Esimerkiksi aamukooma on sellainen, jossa toimin noin 75 %, kunnes taas normalisoidun.

Kannattaa reflektoida työssä toimimistaan ja kehittää tapoja, jotta jaksaisi työskennellä paremmin eikä uuvuta itseään.





Liitteet

Odusoga (2019.)
Suorituspaineet ja palautuminen. Saatavilla 3.6.2023 https://www.lolaodusoga.com/fi/yleinen/suorituspaineet/
Rajala. (2018.) Kiire ja suorituspaineet uuvuttavat lapsia ja nuoria – asiantuntijat penäävät lisää lepoa ja vaatimusten vähentämistä. Saatavilla 3.6.2023. https://www.ts.fi/uutiset/4160670

Kommentit

Suositut tekstit