Tähtäimessä hyvinvoiva ja pitkäikäinen elämä

Tässä blogitekstissä käsittelen lihavuutta ja laihuutta. Haastan lukijaa pohtimaan, että mitä mieltä hän on, jos lihava laihduttaa vain muiden mieliksi tai jos hän tekee jotain painoa pudottaakseen, jotta ei kokisi läskivihaa. Inhimillistä ja ymmärrettävää eikö? Mutta pitäisikö tavoitella laihempaa hyvinvoinnin mittakaavaan sopivaa kroppaa? Onko sillä mitään väliä ollako laiha vai lihava? Eikö siitä saa itse päättää?

Kehopositiivisuus tarkoittaa sitä, että kaikenlaiset kehotyypit ovat kauniita ja jokaisen pitäisi suhtautua hyväksyvästi omaan kehoon. (Kotiliesi 2019.) Itse suhtaudun kehooni kriittisesti, mutta hyväksyn sen, että se tila on väliaikaista, koska sitten, kun saan kiinteydyttyä voin katsoa itseäni ihailevasti. Katson jo nyt ihailevammin kuin vaikka kaksi kuukautta sitten, sillä näen tulosta – olen jo kiinteytyneempi versio itsestäni.

En ajattele kenestäkään ylipainoisesta heidän olevan rumia. Olen kyllä miettinyt, miltä joku lihavampi ihminen näyttäisi hoikempana just for curious. Esimerkiksi itselläni on ollut isot reidet, jotka hankaavat kävellessäni toisiaan vastaan. Sellainen on ollut minulle häiritsevää ja uskon sen olevan muillekin samasta ongelmasta kärsineille. Siksi mietin, eikö asialle kannattaisi tehdä jotain – vähän tehdä kyykkyjä, että reidet kapenisivat ja kävely helpottuisi? Farkutkaan eikä muutkaan housut mene heti reisistä rikki, jos reidet eivät pääse hankaamaan toisiaan vasten. Tämä housuongelma on minulle tuttu juttu. Minun tapani ajatella on: kun havaitsen ongelman, pitää siihen löytää ratkaisu.

Minusta yhtä tärkeää ovat terveydelliset kuin ulkonäölliset syyt suhteessa laihduttamiseen. Jos en pidä liian isoista reisistäni, alan kiinteyttämään niitä, jotta ulkonäköni on minusta mieleiseni. Terveydelliset syyt tulevat perässä. Kuitenkin tiedostan, missä menee raja, etten liiaksi laihduta, sillä koitan päästä eroon siitä roikkuvasta rasvasta. Tiedän sen, että kun huolehtii kunnostaan monipuolisesti ja säännöllisesti, voin ehkä elää 90-vuotiaaksi ja olla yhtä hyvässä kunnossa kuin Aira Samulin sekä fyysisesti että henkisesti. En ehkä sairastu muistisairauteen yms. Saa nähdä sitten.

Joku sisäpiiriläinen kertoi minulle, että Jungle Juice Bariin valitaan ulkonäön perusteella ihmisiä töihin. Pitää olla kaunis päästäkseen sinne työntekijäksi. Mitä itse olen havainnut siellä käydessäni, että suurin osa työntekijöistä on hoikkia ja huoliteltuja. Miksi kaikkien siellä työskentelevien pitäisi mahtua samaan muottiin? Se on huono kriteeri, sillä he voivat menettää hyviä työntekijävalintoja hylkäämällä isokokoisemmat ehdokkaat.

Laihuuden ihannointi voi joskus mennä yli. Ja ihminen laihduttaa, vaikka olisikin enää pelkkää luuta ja nahkaa. Sairaalloinen syömisen ja liikkumisen kontrollointi johtaa yleensä syömishäiriöön. Kun ääni pään sisällä sanoo, että sinä olet liian lihava, vaikka oikeasti olisikin liian laiha. Mikä saisi sen äänen sammumaan ja näkemään totuuden? Silloin kannattaa hakeutua terveydenhuollon pariin saadakseen apua. Avun hakeminen on fiksu juttu! Itse olen hakenut ja saanut apua mielenterveyden saralla.

Mielestäni kaikki ihmiset ovat kauniita koosta riippumatta. Silti ei kuuluisi suhtautua kehoonsa hällä väliä tyylillä, sillä se voi kostautua myöhemmin. Tällä hällä väliä tyylillä tarkoitan ylensyömistä ja sitä ettei välitä yhtään ennalta ehkäistä sitä vaaraa sairastua sairauksiin, jota lihavuus todennäköisesti aiheuttaa. Raamatussa sanotaan näin: Kaikki on minulle luvallista» – mutta kaikki ei ole hyödyksi. »Kaikki on minulle luvallista» – mutta en saa antaa minkään hallita itseäni.1.Kor. 6:12 Jos syö vain syömistään ja antaa ruuanhimon hallita niin että syö ylen, niin on jo tehnyt väärin Raamatun mukaan. Jumala kyllä näkee sydämiimme, että jos haluamme tehdä oikein, mutta emme pysty siihen, ei hän kurita meitä. Mutta apua olisi hyvä hakea maallisilta tahoilta, kuten ravintoterapeutilta, niin hän voi auttaa syömisongelmissa. Olisi hyvä pyrkiä pitämään kehostaan huolta eikä viis veisata siitä. Eli ei vain todeta, että en pysty. Yksin ei välttämättä pystykään, mutta avuntarjoajan kanssa voi pystyä!

Kenenkään ei tulisi laihduttaa miellyttääkseen muita, mutta jos joutuu kiusatuksi painonsa tähden, on ymmärrettävää, että haluaa laihduttamalla tehdä sille stopin. Jos päättää laihduttaa, tärkeää olisi laihduttaa itsensä vuoksi, ilman ulkopuolista painetta. Uskontonäkökulmasta kehosta huolta pitäminen olisi suotavaa. Pitäisi pitää itsestään huolta, että pysyisi mahdollisimman terveenä ja eläisi pitkäikäiseksi. Hyvinvointi on tärkeä arvo ja Raamatun mukainen. Kun paino on korkealla, voi sairastua moniin sairauksiin eikä ole enää hyvinvoiva. Toki meillä on vapaa tahto valita, miten pidämme itsestämme huolta. Kaikki päätöksemme eivät kuitenkaan miellytä Jumalaa.

Kaikilla meillä on omat kompastuskivemme, mutta apua voi aina hakea oli ongelma mikä hyvänsä. Enimmäkseen ne kivet ovat henkisiä vähättelemättä fyysisiä kiviä.

 

Ps. Jumalaa tulisi miellyttää, ei ihmisiä! Ja Hän on se, joka tietää, mikä on parhaaksemme.  Pidä itsestäsi huolta Hänen vuokseen. <3

 

 Ne on ne valinnat, jotka vaikuttavat hyvinvointiimme pidemmällä tähtäimellä joko positiivisesti tai negatiivisesti. Valitse oikein voidaksesi hyvin. Joskus se on se suklaalevyllinen, joka tuo hyvinvointia.

 

Lähteet


Kuva: Shutterstock

Kommentit

Suositut tekstit