Maailman ehdot, omat ehdot

On helppoa toimia toisten odotusten odotuksia mukaillen. Mut ”mun ei tarvii toisten tahtiin tanssii” costee laulaa Normaaleita biisissään. Tällainen toisten tahtiin tanssiminen kertoo häpeästä itseään kohtaan ja jonkinmoisesta heikosta itsetunnosta. Se, ettei osaa tuoda omia tarpeitaan helposti esille ja on passiivinen.

Passiivinen ihminen

Passiivisella ihmisellä on tapana miellyttää muita. Muille tämä saattaa näyttäytyä ylikiltteytenä. Passiivinen ihminen ei vain osaa tuoda esille omia tarpeitaan tai tunteitaan. Parisuhteessa passiivinen ihminen juuttuu helposti passiivisuuteen toisen ollessa liian hallitseva. Se on molemmille haitallista. Jotta olisit oman itsesi pomo, tulee sinun löytää sisäinen äänesi ja tuoda se esille. Sitä voi harjoitella ja voit kasvaa pois passiivisuudesta! Tasapainoisempaan ja positiiviseen vuorovaikutukseen muiden kanssa pääsee olemalla rohkea. Huomioi omat tarpeesi, niin se vaikuttaa sinuun positiivisesti.

Omat vaatimuksesi ihmissuhteissasi

On enemmän kuin okei vaatia joitain asioita ihmissuhteiltasi. Arvostus on yksi asia ja se lähtee liikkeelle siitä, että arvostat itse itseäsi. Rehellisyys on toinen asia, ja siihen voi vaikuttaa oma rehellisyytesi ja avoimuutesi ennen kuin voit vaatia sitä muilta. Luotettavuus on myös ominaisuus, joka on hyvin tärkeää. ”Ilman luottamusta meillä ei oo mitään” laulaa Jannakin. On tärkeää saada ympärilleen ihmisiä, jotka jakavat samat arvot kanssasi. Positiivinen vuorovaikutus kurssin pitäjä Jonna Närhi allekirjoittaa, että kun kehitämme itseämme positiivisen vuorovaikutuksen suuntaan, ympärillemme alkaa kerääntymään ihmisiä, joiden kanssa meillä on miellyttävä viettää aikaa. He ikään kuin vahvistavat omaa positiivista muutostamme.

 

Minä riitän

Haluamme todistaa olevamme hyväksyttyjä esimerkiksi lähtemällä työpaikalta viimeisenä ja olemalla ”salil eka salil vika” kuten Musta Barbaari räppää. Haluamme myös tulla nähdyiksi menestyvinä. Muiden mielipiteet kyllä vaikuttavat omiimme. Mutta voimme vaikuttaa siihen, omaksummeko ne vai annammeko oman tahtomme painaa enemmän. Ei olla ulkoa ohjautuvia vaan itsestämme, sisältämme käsin. Antakaamme Jumalan poistaa riittämättömyyden tunteemme ja epävarmuus siitä, olemmeko kelvollisia. Sano vaikka nämä seuraavat sanat: Jumala, haluan saada tietää, oletko olemassa. Voisitko poistaa riittämättömyyden tunteeni ja häpeän? Haluan, että täytät tyhjyyden tunteeni rakkaudellasi. Osoita minulle paikkani tässä maailmassa. Osoita myös oikea tie luoksesi ja anna minun astua sille. Aamen.

Kun oma tahto puuttuu

”Jos vanhempi ei kykene päästämään lasta irti ja tukemaan hänen erillistymistään vaan päinvastoin sitoo häntä syyllistämällä, lapsi jää läheisriippuvaiseksi ja kiinni vanhempiinsa. Hänestä tulee ulkoa ohjautuva. Hän jatkaa ”lapsena” elämistä ja antaa muitten päättää elämästään. Hänestä tulee kyvytön tekemään itsenäisiä päätöksiä ja valintoja. Hänen tahtonsa on sidottu.” (Blomster s. 26.) Kun ei koe olevansa arvokas, luulee olevansa pakotettu toimimaan muiden mielivallan mukaan. Nainen voi kokea naisvihaa ja kaunaa myös miehiä kohtaan. Ei ole miehiin tai naisiinkaan luottamista. Yrittää vain pärjätä omillaan. (Blomster s. 30.) Tämä se vasta tekeekin yksinäiseksi. Pitäisi löytää oma arvokkuutensa ja luottamus itseensä, ennen kuin voi luottaa muihin.

Oman itsen löytäminen

Emme halua kohdata meille hankalia tunteita, joten välttelemme tilanteita, joissa tunne voisi kokemuksemme mukaan herätä. Ehkä vältämme esitysten pitämistä, että vältymme ikävän jännityksen kokemiselta. Myös muille mieliksi oleminen on tyypillinen esimerkki: yritämme tehdä asiat muiden tahdon mukaisesti, jottemme saisi kritiikkiä tekemisistämme. (Pihlaja s. 137.) On helpompi miellyttää muita kuin tehdä asiat omalla tavallaan, ja kohdata mahdollisesti toisilta pettymystä.

Tämä voi käydä raskaaksi etenkin silloin, jos yritämme miellyttää monia yhtäaikaisesti. Yleensä tämä on myös mahdotonta, koska emme voi täydellisesti tietää muiden toiveita, lisäksi toiveet voivat olla keskenään ristiriitaisia. Näin tekemällä ohitamme omat toiveemme, mistä on meille harmia pitkäksi aikaa. Kun pyrimme elämään itsemme näköistä ja meille itsellemme mielekästä elämää ja omia tavoitteita toteuttaessamme joudumme mahdollisesti kohtaamaan muiden kritiikkiä. Tässä tilanteessa meidän täytyy opetella kohtaamaan ja kokemaan jopa voimakkaatkin syyllisyyden tunteet, jotka heräävät ristiriidasta omien ja muiden toiveiden välillä. (Pihlaja s. 137 - 138.) On tärkeää toimia oman edun mukaisesti ja ajatella pääasiassa omia toiveitaan, jotta voisi elää itsensä näköistä elämää. Ei ole hyvä elää muiden mieliksi. Siinä kadottaa itsensä, väsyy helposti ja se tuottaa henkistä kipua.

Jotta löytäisi oman itsensä, pitää tehdä asioita, jotka tuntuvat itsestäsi hyvältä. Tee niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. Sinulla on lupa ja auktoriteetti siihen. Saat olla näkyvä ja kuuluva. Oma ääni kunniaan! Minulla on tässä vielä harjoiteltavaa, mutta osaan jo kuunnella paremmin itseäni ja tehdä parempia valintoja - kiitos Herran.

 


Lähteet

Blomster, S. (2001). Musta, valkoinen häpeä. Päivä Osakeyhtiö.

Pihlaja, S. (2018.) Aikaansaamisen taika. Atena.

Kommentit

Suositut tekstit