Terapiaa kaikille vai kuinka?

Luin Kognitiivinen psykoterapia -kirjan (kirjoittanut Kähkönen, Karila ja Koivisto), koska minulla on jotain haitallisia ajatusmalleja, joita työstän parhaillaan. Kun pääsen siinä tasapainoon, niin olen jo saavuttanut todella paljon. Haluan ymmärtää paremmin omaa mieltäni, missä tämä kirja on auttanut minua.  Osa haitallisista ajatusmalleistani on jo vähentynyt roimasti, kun olen työstänyt asioita. Tästä kirjasta on ollut apua ymmärtämään omia haasteitani ja  muuttamaan toimintamallejani pienin askelin. Olenkin koonnut tähän alle kirjasta nostamani kohokohdat. Niissä kerron terapian tarkoituksesta, millaisia tavoitteita tulisi asettaa ja minkälaisia hoitomuotoja on mihinkin haasteeseen. Lukekaa olkaa hyvät.

Kun tulee paniikki jossain tilanteessa, niin mieltä voi rauhoittaa vaihtamalla paniikkiajatuksen rauhoittavaan ajatukseen. Yrittää sammuttaa palo yhdellä, toisella tai kolmannella ajatuksella. (S.19 )


On tärkeää tutkia, miten ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen keskinäiset suhteet toimivat. Esimerkiksi vaikuttaako tunteet enemmän kuin järki ja saavat sinut käyttäytymään itsellesi haitallisella tavalla. Kognitiivinen terapia auttaa potilasta tunnistamaan toimiensa haitallisuuden. Hyvä, jos osaat tunnistaa itsessäsi ne haitalliset kaavat ja hakeudut avun piiriin. (S.22)

Terapiassa on tärkeää asettaa tavoitteita. Se alkaa siitä, että asiakas kertoo elämäntavoitteensa ja toiveensa terapiasta. Sitten terapeutti ja asiakas neuvottelevat, mitä tavoitteita terapialle laittaa. Terapian ideana on myös vahvistaa asiakkaan toimijuutta ja saada aikaan hänessä kokemuksen, että hän pystyy vaikuttamaan joihinkin elämänsä asioihin. (S. 65.)

Aseta sopivia tavoitteita. Ei liian isoja esimerkiksi itsensä vahingoittamisen lopettaminen on jo iso tavoite, joten mieluummin sen vähentäminen on hyvä tavoite. (S. 66.)Vaikka päätavoite olisikin päästä siitä kokonaan pois. Mutta mieluummin askel kerrallaan kuin yrittää mahdotonta, kun positiiviset onnistumiset vähentämisestä tuovat toivoa päätavoitteeseen pääsyssä. Jos tavoitteena olisi lopettaa kokonaan vahingoittaminen, sitä masentuu kun siihen on mitä luultavammin pitkä matka. 

Toimivat tavoitteet (s. 67)



Taitojen harjoittelu

Asiakkaan jo olemassa olevia taitoja muokataan vastaamaan tilanteiden vaatimuksiin tai sitten opetellaan täysin uusia taitoja. (S.72 )

Terapiassa on erilaisia harjoituksia. Voi olla esimerkiksi tällainen taitoharjoittelu:





tai altistusharjoitus:




Omien ajatusten havainnointia 

Kognitiivinen psykoterapia (s. 75)



Masennusta sairastaessa olisi tärkeää säilyttää normaalit arkirutiinit sekä työskennellä aktiivisesti negatiivisten ajatusten ja uskomusten kanssa. (S. 135 omin sanoin)

Pakko-oireeseen kuuluvat muun muassa rituaalit. (s. 239)


Skeematerapia persoonallisuushäiriöiden ja muiden pitkäaikaisten häiriöiden hoidossa





Epävakaat käyttäytymismallit

Toisinaan ihminen vaikuttaa kyvykkäältä ylivoimaisista tilanteista selviytyessä, kun taas joskus tämä kyvykkyys on kuin sitä ei olisi ollenkaan. Asiakkaan ajankohtainen mielentila tai konteksti onkin vaikuttava tekijä asiakkaan kyvykkyyteen. Hänen tunteidensa virhesäätelystä johtuen, hän ei aina kykene onnistumaan asioissa, jotka ennen sujuivat ongelmitta. Tätä on epävakaasta persoonallisuudesta kärsivän elämä. Aiemmin hän on voinut suoriutua hyvin samasta tilanteessa koska hän ei ollut tunnekuohun vallassa tai niin turvallisessa ympäristössä. (s.321 omin sanoin)


 Terapeutin tehtävien lähtökohdat terapiasuhteessa



Lopuksi tämä kiinnostava tunnerahtilaiva sekä sen työskentelymalli



Meillä kaikilla on varmasti omat haasteemme, joten terapia voi olla hyvä ratkaisu ongelmiimme.

Kommentit

Suositut tekstit